تاریخ انتشار: ۱۱:۱۷:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
چاپ
کد خبر: ۴۳۹۹
مدیر کل ادارۀ کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان قزوین خبرداد،
سعادتفر اظهار داشت : میزان مشارکت خیرین در سال۱۴۰۱ ، حدود ۴۰ میلیاردتومان و در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۴۰ میلیارد بوده است.
آقای ابراهیم سعادتفر، مدیر کل ادارۀ کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان قزوین است که از سال ۱۴۰۱ تا کنون در این سمت، مشغول فعالیت است. سایت مجمع خیرین مدرسه ساز قزوین، به سبب ارتباط تنگاتنگ این مجمع با ادارۀ کل نوسازی مدارس، در این بخش از سایت، با آقای سعادتفر مصاحبه ای داشته است. ایشان در این مصاحبه به پیشینۀ شکل گیری این سازمان در کشور، اهمیت فعالیت ها و طرح های آن در زمینۀ مدرسه سازی و تجهیز مدارس، ارتباط ادارۀ نوسازی مدارس با مجمع خیرین مدرسه ساز، روند مشارکت در مدرسه سازی و اهمیت جذب مشارکت بیشتر خیرین توضیحاتی ارائه می دهد که در زیر این مصاحبه را می خوانیم.
لطفا معرفی مختصری از سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس بفرمایید.
سازمان نوسازی مدارس کشور در سال ۱۳۵۴ تأسیس شد و آن سالها یک هدف اساسی هم داشت که بر مبنای آن شکل گرفت؛ اینکه به طور تخصصی، ساخت و ساز حوزۀ مدارس را به یک دستگاه مجزا بسپارند تا صرفاً احتیاجات آموزش و پرورش در زمینۀ ساخت و ساز را پوشش دهد. آن هم به سبب حساسیت گروه هدف یعنی دانشآموزان بوده است. رعایت سرانۀ فضاهای آموزشی و کیفیت ساخت و ساز این فضاها یکی از موضوعاتی بود که از ابتدا به آن پرداخته شد. چون قدم اول شکلگیری این سازمان خیلی محکم و استوار برداشته شد، بعد از انقلاب هم این ساختار حفظ و تقویت شد.
درباره فعالیتها و طرحهای این سازمان بیشتر توضیح دهید.
اولویت حوزۀ فعالیت سازمان نوسازی ساخت و ساز مدارس، استانداردسازی و مقاوم سازی فضاهای آموزشی و تجهیز مدارس نوساز است. الویت ساخت و ساز مدارس هم براساس سرانۀ فضاهای آموزشی است که بسیار نکتۀ مهمی است. اینکه چند متر مربع فضا به ازای هر دانشآموز داریم، استانداردی دارد که به ازای هر دانش اموز ۸/۷ متر مربع است که در حال حاضر، متوسط کشوری ۵/۷ است.
ظرفیت استان قزوین برای مشارکت خیرین بسیار بالاست. ما شرکت ها و کارخانههای بسیاربزرگی در سطح استان داریم که حتی یکی دو کارخانه اگر مشارکت دائمی داشته باشند، برای کل استان کافی است. این ظرفیت سی.اس.آر (CSR) یا مسئولیت اجتماعی شرکتها و کارخانهها، فرصت بسیار خوبی در اختیار ما قرار میدهند که باید از آن استفاده کنیم.
در سالهای گذشته طرحهای مختلفی ، برای ساخت مدارس در سارمان برنامه و بودجۀ کشور تعریف شده است؛ یکی از آنها طرح تخریب و بازسازی مدارس تخریبی و غیرمستحکم بود که طرح بسیار مهمی بود. طرح دیگر تکمیل پروژههای خیری و مشارکتی بود، طرح استانداردسازی گرمایشی مدارس هم بوده است و از طرحهای دیگر که از مسئولیت سازمان نوسازی مدارس است، احداث سالنهای ورزشی و فضاهای فرهنگی-ورزشی است. در سالهای اخیر هم با توجه به تأکیداتی که در امر هنرستانها صورت گرفته است، به طرح خرید تجهیزات هنرستانی هم پرداخته شده است که ادارۀ نوسازی در این زمینه هم انجام وظیفه میکند.
لطفاً در رابطه با فعالیت خیرین و ارتباط آن با نوسازی مدارس توضیح دهید.
ما در سطح جامعه و حوزههای مختلف، مشارکت خیرین را شاهد هستیم. در حوزۀ بهداشت، مسکن و مدارس و… . ولی میتوانم بگویم شکلیافتهترین و ساختارمندترین مشارکت خیرین را در امر مدرسه سازی شاهد هستیم که توجه و تکریم خیرین و توجه به مشارکت آنها برای ساخت مدارس از سالهای قبل وجود داشته است اما در سالهای اخیر، این موضوع در لیست اولویتهای سازمان قرار گرفته است.
دربارۀ این موضوع، ادارۀ نوسازی مدارس که دستگاه تخصصی در ساخت مدارس است، عموماً مورد مراجعۀ خیرین قرار داشته است تا ساخت فضاهای آموزشی و نیات خیرخواهانۀ خود را به انجام برسانند. در نوسازی مدارس معاونتی شکل گرفته است به نام معاونت مشارکتهای مردمی که از کانال این معاونت ارتباطات خیرین با سازمان نوسازی مدارس و ادارۀ آموزش و پرورش شکل میگرفت. در استان قزوین هم به همین منوال بود و طبق برنامههایی که در سالهای گذشته شکل گرفته است، باید هرساله میزان مشارکت را از طریق مراجعۀ حضوری به شرکتها، اطلاعرسانی و تبلیغات در رسانههای عمومی و مجازی، افزایش دهیم که همه ساله این افزایش را شاهد بودیم. از سال ۱۳۹۳ تا کنون ساخت بیش از ۱۴۰ پروژه خیری یا مشارکتی با بیش از ۱۰۰۰ کلاس، در استان قزوین، انجام شده است. حدود افزایش میزان مشارکت از سال ۱۳۹۳ تا کنون بیش از ۱۶۰ میلیارد تومان بوده است که رقم قابل توجهی است. این رقم نشان میدهد خیرین مشارکت چشمگیری داشتهاند.
سازمان نوسازی به عنوان بخش واسطه میان فعالیت خیرین و اعتبارات دولتی، چگونه عمل میکند؟
فرایند اینگونه است که خیر با مراجعه به ادارۀ نوسازی، اعلام میکند که در منطقه خاصی قصد ساخت مدرسه دارد یا با مشورت با ادارۀ نوسازی، با توجه به کمبودها و میزان سرانه ای که داریم، خیر را به مناطق هدف هدایت میکنیم. پس از توافق دربارۀ محل پروژه، بحث تهیۀ نقشه و نظارت آن انجام میشود. تهیۀ نقشه توسط همکاران ما در بخش فنی اداره انجام میشود، تفاهمنامه خیری شکل میگیرد و بحث نظارت توسط همکاران ما در این بخش، به طور کامل تحت کنترل و نظارت با استانداردهایی که برای ساخت فضای آموزشی وجود دارد، انجام می شود. در رابطه با ساخت فضاها، یا توسط خود خیر و یا توسط پیمانکار، با قراردادی که بین ما و خیر بسته میشود، ساخته میشود.
در این پروسه ممکن است خیر توان تأمین کل هزینه های ساخت را نداشته باشد، در این موارد، ما پروژههایی داریم که ۵۰ درصد یا بیشتر از هزینههای آن را خیر تأمین میکند که در این پروژه ها نامگذاری مدرسه را خیر انجام میدهد ولی پروژههایی با مشارکت مالی کمتر از ۵۰ درصد، از طرف خیر باشد، خیر در نامگذاری مدرسه دخیل نمیشود ولی نام خیر را به عنوان سازنده و کسی که در ساخت آن مشارکت داشته است، ذکر میکنیم.
تأمین باقی اعتبار در این پروژهها بر عهدۀ اعتبارات دولتی است که برای سازمان نوسازی در دو ردیف اعتبارات ملی و استانی تعریف شده است. عمدۀ اعتبارات برای پروژههای خیری و مشارکتی، از اعتبار ملی است که به آن تخصیص میدهیم. گاهی اعتبار تخصیصی کفاف انجام پروژه در یکسال را میدهد ولی گاهی به علت تعدد پروژه ها، تکمیل آن ممکن است ۲-۳ سال هم زمان ببرد.
لطفا از برخی فعالیتهای اداره کل نوسازی مدارس استان قزوین در سال جاری بفرمایید.
میزان مشارکت خیرین در سال۱۴۰۱ ، حدود ۴۰ میلیاردتومان و در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۴۰ میلیارد بوده است. میزان مشارکت خیرین در هر پروژه افزایش چشمگیری داشته است. پروژه های تمام خیری یا پروژه هایی با مشارکت بالای ۵۰ درصد هم افزایش زیادی داشته است.
برخی از پروژههای خیرساز سالهای اخیر که در حال ساخت است یا اخیراً تکمیل شدهاند، به تفکیک شهرستان شامل: ۱۸ پروژه در شهرستان قزوین، ۱۴ پروژه در شهرستان تاکستان، ۱۴ پروژه در شهرستان بوئین زهرا، ۸ پروژه در شهرستان البرز، ۵ پروژه در شهرستان آبیک و در شهرستان آوج هم ۷ پروژه خیری بوده است. برخی از آنها طی سه سال گذشته تکمیل شده است که آمار آن به شکل جداگانه در دسترس قرار خواهد گرفت. بسیاری از این پروژه ها تا پایان امسال و یا سال آینده به بهرهبرداری خواهند رسید. طی سال ۱۴۰۲ نیز حدود ۲۰ پروژۀ خیری آغاز شده است.
در پایان اگر سخنی دارید، بفرمایید.
ظرفیت استان قزوین برای مشارکت خیرین بسیار بالاست. ما شرکت ها و کارخانههای بسیاربزرگی در سطح استان داریم که حتی یکی دو کارخانه اگر مشارکت دائمی داشته باشند، برای کل استان کافی است. این ظرفیت سی.اس.آر (CSR) یا مسئولیت اجتماعی شرکتها و کارخانهها، فرصت بسیار خوبی در اختیار ما قرار میدهند که باید از آن استفاده کنیم.
مجمع خیرین مدرسه ساز به عنوان همراه همیشگی ادارۀ نوسازی مدارس هم در این زمینه میتواند پررنگ ظاهر شود. شکرخدا با حضور آقای رحمانی به عنوان رئیس مجمع، مجمع خیرین جان تازه ای گرفته است و ضمن تشکر از همۀ مدیران و روسای قبلی مجمع، اتفاقات بسیار خوب و قدمهای مثبتی در امر مشارکت مردمی و خیرین افتاده است. در ادامه، مجمع خیرین و حوزۀ مشارکت های مردمی نوسازی مدارس باید در سطح جلب مشارکت کارخانهها و شرکتها پررنگ تر وارد شوند.